Çark / The Wheel (1987)

Türkiye Turkey, 1987, HD, Renkli Colour, 89’, Türkçe, Turkish

Bir cam fabrikasında çalışan dört arkadaş, emeklerinin karşılığını alamayınca patronla çatışmaya girerler. Denetimsiz, son derece derece kötü ve sağlıksız bir düzende çalışmasını sürdüren işçilerden biri yaşamını yitirir. Bu iş kazası sonucunda dört emekçi arkadaş, işçileri bilinçlendirerek bir grev başlatırlar.

Four friends who work in a glass factory, get into conflict with their boss when they cannot get their money. This uncontrolled, unhealthy, unsafe work environment costs one of their co-workers life eventually. The death of this worker is the last straw, the four laborer friends organize their colleagues for a strike.  

Muzaffer Hiçdurmaz: 1944 yılında Eskişehir’de doğdu. 1959’da Lütfi Ö. Akad’ın yönettiği Meyhanecinin Kızı’nda set işçisi olarak çalıştı. 1962 yılına kadar set işçiliği, ışık teknisyenliği, yapım yardımcılığı, Amerikan Haberler Ajansı’nda kamera asistanlığı yaptı. 1962’de yönetmen yardımcısı olarak Lütfi 0. Akad’la çalıştı. Aynı zamanda Elia Kazan ve Jules Dassin’in Türkiye’de çektiği filmlerde de görev aldı. Teslim Ol Baba (1973), Gözüm Gibi Sevdim (1982) filmlerinin senaryosunu yazdı. 1987’de işçi sınıfının sorunlarını ele alan “Çark” filmini yaptı. Disk/Sine-Sen’de genel sekreterlik görevinde bulundu. Hiçdurmaz halen Müjdat Gezen Sanat Merkezinde sinema öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Muzaffer Hiçdurmaz was born in Eskişehir in 1944. He has been living in İstanbul since 1954.İn 1959 he began working in fılms as a set worker in the film “ Meyhanecinin Kızı” of Ömer Lütfi Akad. Till 1962 , he has worked as set worker, light technician, assistant producer and assistant cameraman (in the American News Agency). İn 1962 he became an assistant director in the film “Üç Tekerlekli Bisiklet” of Ö.L.Akad. He also worked in the films by Elia Kazan and Jules Dassin shot in Turkey. He scripted the films Teslim Ol Baba (1973) and Gözüm Gibi Sevdim (1982).  In 1987 he has directed the film “The Wheel” that is telling the problems of working class in Turkey. He served as the general secretary for Disk/Sine-Sen syndicate. 

Yönetmen Director: Muzaffer Hiçdurmaz Senaryo Screenplay:Haşmet Zeybek Görüntü Yönetmeni Cinematography:Erdoğan Ererez Kurgu Editing:Necdet Tok Müzik MusicCahit Berkay, Cem Karaca Oyuncular Cast: Tarık Akan, Müge Akyamaç, Savaş Yurttaş, Erol Demiröz, Oktay Sözbir, Günay Girik, İhsan Yüce Yapımcı Producer: Kaya Ererez Yapım Şirketi Production Company: Burak Film

Seçilmiş Filmografi / Selected Filmography

1992 – Eda Hanım

1987 -Çark

1983 – Kılıbık (Ahmet Sezerel ile ortak yönetmen)

Yönetmen Filmografisi

Kılıbık – 1983

Çark – 1987

Eda Hanım – 1992

Oyuncu Filmografisi

Cenaze Töreni – 2001 / Ahmet Boyacıoğlu ….. Bardaki Adam

Medea – 1969 / Pasolini ….. Cellat

GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ Filmografisi

Sonsuz Acı – 1960

Senarist Filmografisi

Sonsuz Acı – 1960

Diğer Filmografisi

Tarkan Altın Madalyon – 1972 …. Yönetmen Yardımcısı

Tanrının Bağışı Orman – 1964 …. Yönetmen Yardımcısı

Islak Sokak – 1987 …. Yönetmen Yardımcısı

Ölüm Yolu – 1985 …. Yönetmen Yardımcısı

Paramparça – 1985 …. Yönetmen Yardımcısı

Vazife Uğruna – 1986 …. Yönetmen Yardımcısı

Kalbimdeki Düşman 1987 …. Yönetmen Yardımcısı

Nazlı ile Emir 1988 …. Yönetmen Yardımcısı

Sapık Kadın 1988 …. Yönetmen Yardımcısı

Savunma 1986 …. Yönetmen Yardımcısı

Hayat Köprüsü 1986 …. Yönetmen Yardımcısı

Gırgıriye 1981 …. Yönetmen Yardımcısı

Gırgıriyede Şenlik Var 1981 …. Yönetmen Yardımcısı

Akrep 1986 …. Yönetmen Yardımcısı

Çifte Yürekli 1970 …. Yönetmen Yardımcısı

Kızımın Kanı 1987 …. Yönetmen Yardımcısı

Kıskıvrak 1986 …. Yönetmen Yardımcısı

Yol – 1982 …. Yönetmen Yardımcısı

Tarkan Kolsuz Kahramana Karşı – 1973 …. Yönetmen Yardımcısı

Sonsuz Acı – 1960 …. Cinematographer

Amerika Amerika – Elia KAZAN …. Cinematographer

Ölümsüz Kadın – Jules DASSIN …. Cinematographer

Tarkan Viking Kanı – …. Yönetmen Yardımcısı

Üç Tekerlekli Bisiklet – 1962 / Ömer Lütfü Akad – Prodüksiyon, Yönetmen Yardımcısı